New Empire 3BHK

The client approached us for the interior renovation of the common areas/family rooms of this 3BHK apartment in Orlem, Malad West, Mumbai.

The idea for this renovation was to open up overall space by combining kitchen, dining, living, and entertainment room into a single space. A bedroom near the living area was to be converted into a separate entertainment zone. 

They wanted a clean, modern, and fresh look where they could relax, unwind and entertain family members and guests often. We selected a modern contemporary look to achieve the same.

Combining rustic and industrial elements to contemporary design helped this apartment elevate the style quotient and the addition of natural colors and biophilia provided a fresh feel to this renovation.

The flooring was changed with matt grey tiles. The ceiling design was kept simple to maintain the focus on the main design elements. Track lights were used to highlight the accents on walls with the flexibility to change the focus of the spots in the future if needed. 

Living

Biophilic design with a natural Scandinavian style color palette defined the contemporary theme selected for this apartment.

The living room had to be a formal seating and hangout area. We selected a light green sofa with a brown leather accent chair to suit the natural color scheme. Maroon and Purple traditional rug added the pop of color and contrast to this neutral contemporary look. 

A stylish bookshelf in black finish with a couple of large nature-inspired art frames adorned the interiors of this living room for a fresh look. The accent wall was painted in dark neutral royal green. A Black and white art frame with a warm wood border installed near the window perfectly complemented the look of the living accent wall.

Foyer & Dining

Going with a rather unique solution, we created a biophilic design with customized nature wallpaper for foyer area. This wallpaper was finished with a frame to mimic an outside view of a window to create the illusion of openess to this narrow space at the entrance. Just beside this wall, a framed glass slider of the entertainment room continued this framed look into the living room which added to the charm of foyer accent look.

A wall between the kitchen and living was taken down partially, to accomodate dining table. A simple white gloss-finish round table and super stylish wooden dining chairs with glamorous white chandelier successfully transitioned the rustic industrial kitchen and natural contemporary living interior style into one beutiful open space. A large B&W nature frame placed on wall near dining provided amazing character to the wall and made the decor styling cohesive.

Kitchen

A rustic and Industrial look was selected for the kitchen to elevate the overall interior look selected for this apartment. Dark blue PU-painted matte cabinets, open industrial pipe shelving, red brick backsplash, black granite platform with steel finish hardware made for a perfect look that our clients intended to achieve. Refrigerator and Tall Unit were planned near the dining for easy access and functionality.

Entertainment Room

A room beside the living room was to be opened and converted into an entertainment area. Since this room was supposed to have a Television, it was important to come up with a flexible solution to close this room without compromising on the visual flow of openness of the space. We presented the idea of installing framed glass partition which would solve the problem and make for a modern focal point in the interior theme selected.

Going with the natural and contemporary, TV unit finishes were selected to have bold warm woodgrain pattern shelves with light grey marble finish for accent look. Rest of the finishes were kept simple with gloss grey drawers and white gloss back panel. 

Olive green comfy couch, matte black center table with a traditional floral rug, and carefully selected decor pieces completed the look of this simple yet elegant contemporary look.